Nieuwe stekkies in verhuur op 11 maart en 18 maart aanstaande. Zie woningadvertenties op Woonservice Regionaal.

November 2023

Jouw plek op STEK

Erfgenoot Marc Graetz aan het woord

Het ‘duurzaam wonen mét je buren’ komt goed op scheut in STEK. Gezelligheid troef onder de Erfgenoten zoals je kunt zien op de foto’s. De meeste Erfgenoten zijn trots om op STEK te wonen. Met deze nieuwe rubriek ‘Jouw plek op STEK’ maken we een praatje met een van de Erfgenoten. Wat bezielt iemand om in STEK te gaan wonen? We trappen af met Marc Graetz.


Wat typeert jou Marc?
“Als ik mezelf moet omschrijven dan zou ik zeggen dat ik een verbinder ben. Ik praat met veel mensen en organisaties. Het liefst breng ik ze met elkaar in verbinding. Ik maak de podcasts ‘Duurzame Vibe’. En ook (luister)boeken en romans en die in het teken van duurzaamheid staan. Hiermee probeer ik mensen aan het nadenken te brengen en uit te dagen. Of nog beter, uit hun comfortzone te halen en tot ander gedrag aan te zetten.”

Wat bracht jou naar STEK?
“Eigenlijk alles dat STEK is. Het duurzame karakter, het vele groen, met elkaar handen uit de mouwen steken, het delen van spullen en auto’s, samen groente en fruit verbouwen. En vooral met elkaar wonen in een hechte gemeenschap. Het leggen van contact en het maken van verbindingen is voor mij het meest waardevol in het leven, meer dan geld. Bij STEK komen voor mij dan ook heel veel dingen samen die ik belangrijk vind in het leven. En die ik voor mezelf en de samenleving verder wil ontdekken. Er is zoveel pioniersruimte hier om dingen anders te doen. Eigenlijk is iedereen die op STEK woont een pionier. Ik ben echt heel blij dat ik er woon. Voor mij is dit het wonen van de toekomst. Ik blijf er ook maar over vertellen als mensen vragen waar ik naartoe ben verhuisd.”

Waar kwam je vandaan?
“Ik woonde in het centrum van ’s-Hertogenbosch, in het Marienburg Klooster. Ik had daar een appartement van 30m2. Ik ben er in STEK dus 6 m2 op vooruit gegaan.”

Wat is jouw droom voor STEK?
“Om in STEK het nieuwe normaal te laten groeien en bloeien. En om hieraan bij te kunnen dragen. Ik heb het dan over duurzamer wonen en leven, een circulaire economie. Mijn ultieme drijfveer is in 1 woord samen te vatten: respect. Respect voor jezelf, voor anderen, voor je omgeving, voor de natuur. Zayaz heeft hiervoor met STEK een mooie basis gelegd. Ik wil dat toekomstige generaties een leefbare aarde hebben, ook al heb ik zelf geen kinderen.”

Welke rol wil jij in deze STEK droom spelen?
“Ik zet me in om deelauto’s op STEK te krijgen. Ik werk als freelancer bij OnzeAuto. De eerste deelauto van dit bedrijf staat al op STEK. Hiermee wil ik het idee aanwakkeren om met je erf of buurt je aan te sluiten bij dit initiatief. Sowieso voor de volgende erven die er komen op STEK. Ik wil een community bouwen met toekomstige Erfgenoten. Moet ook wel, want realiseer je dat geen eigen auto bezitten eerder de norm is voor STEK dan wel een eigen auto hebben. Bij STEK is gekozen voor veel groen boven straatstenen. Maar ik wil ook naar de rest van De Groote Wielen. Ik wil bewustzijn creëren dat je niet allemaal een tweede auto hoeft te hebben. Je kunt ook met de straat of erf een paar deelauto’s pakken. Wat mij betreft wordt STEK het vliegwiel voor deelmobiliteit voor heel De Groote Wielen. Doorstekken dus!”

Wat bevalt je tot nu toe het meest aan STEK?
“Het pionieren, dingen samen doen en ontdekken, dichtbij de Maas, zo de natuur inlopen en de zwemplas en strandje in de wijk.”