Nieuwe stekkies in verhuur op 11 maart en 18 maart aanstaande. Zie woningadvertenties op Woonservice Regionaal.

Vragen?

Veel vragen zijn ons al eens gesteld. Deze hebben we met de antwoorden op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag er ook tussen.

Jij en STEK

Hoe kom ik aan een erfwoning in STEK?

Check eerst op deze website of je past bij STEK. We hebben een aantal vragen voor je klaar staan. Alle vragen beantwoord? En de uitkomst is dat je helemaal op je plek bent in STEK? Zet dan de volgende stap: schrijf je in bij www.thuispoort.nl. En als je al ingeschreven bent, controleer dan of al je gegevens nog actueel zijn. Oh ja, vraag ook alvast bij de Belastingdienst een actuele inkomensverklaring op (IB 60 formulier). En zorg dat je deze upload in je account. Je bent nu helemaal klaar om te reageren zodra we de eerste woningen adverteren op Thuispoort.

Eals je al ingeschreven bent, controleer dan of al je gegevens nog actueel zijn. Oh ja, vraag ook alvast bij de Belastingdienst een actuele inkomensverklaring op (IB 60 formulier). En zorg dat je deze upload in je account. Je bent nu helemaal klaar om te reageren zodra we de eerste woningen adverteren op .

We adverteren via het aanbodmodel en via het lotingsmodel. Ook als je maar kort bent ingeschreven, maak je dus kans. Je hebt een week de tijd om te reageren op de advertenties. Via de nieuwsbrief laten we weten wanneer de woningen op de website van Thuispoort komen. Schrijf je dus snel in voor de nieuwsbrief van STEK.

Zodra we de reacties binnen hebben op de advertenties, maken we de balans op. Van iedere woningadvertentie nodigen we de bovenste vijf kandidaten uit voor het vervolg van de STEK reis.

We beginnen met een kijk- en kennismakingsdag. Hiervoor ontvang je een uitnodiging met een online vragenlijst. Hierop vragen we je je motivatie in te vullen. De centrale vraag is waarom je graag in STEK wilt wonen. En waarom STEK helemaal bij je past.

Tijdens de kijk- en kennismakingsdag kun je  je eigen woningtype van buiten en binnen zien. En wij leggen samen met huidige bewoners uit wat wonen en leven in STEK inhoudt. Ongetwijfeld heb jij ook vragen. Alle gelegenheid om ze dan te stellen. Word je uitgenodigd, maar kun je niet aanwezig zijn bij deze dag? Dan houdt het helaas op voor je. Dan gaan we verder met de volgende kandidaat.  

Na de kijkdag geven de kandidaten aan of ze voorlopig de woning willen accepteren. Of niet. Met de kandidaten die de woning willen en die het hoogst bovenaan staan bij Thuispoort vervolgen we de STEK reis. Zij krijgen een aanbiedingsbrief voor de woning. En we vragen ook om persoonlijke gegevens aan te leveren. Wij screenen deze en doen een check op ieders inkomen.

Is je inkomen en je motivatie in orde dan ga je door naar de volgende ronde in de STEK reis: de erfsessie. Tijdens de erfsessie maak je kennis met je toekomstige erfgenoten. En geef je aan voor welke thema’s jij je gaat inzetten. Denk aan thema’s zoals groen doen, spullen delen, mobiliteit, zorg & aandacht (lief en leed), ontmoeten (activiteiten organiseren), klussen etc.

Heb je geen tijd of zin om bij deze erfsessie te zijn? Prima, maar dan gaat ook hier je beurt over en gaan we door met een volgende kandidaat. We vragen namelijk een actieve bijdrage van iedere toekomstige bewoner; als je er woont, maar ook vooraf.

Deelname aan zowel de kijkdag als erfsessie is dus verplicht. Na de erfsessie beslis je definitief of je de woning wilt en in STEK wilt wonen.

De hele STEK reis hebben we in een infographic gezet.

Waar moet ik op letten voordat ik reageer op de woningadvertenties van STEK?

Reageer niet lukraak op de woningadvertenties op Thuispoort. Verdiep je vooraf goed wat wonen en leven in STEK inhoudt. Zie je het zitten om regelmatig contact met je erfgenoten te hebben? Om er te zijn voor elkaar en het erf. Samen activiteiten te ondernemen, groen mee te onderhouden, mee te doen aan de inrichting van het erfhart en gemeenschappelijke groenruimtes. En vooral ook om compact te wonen en spullen en je auto te delen. Kortom, pas jij bij STEK? Kijk daarna welk woningtype matcht met je huishouden. En bedenk vooraf hoe jij wilt dat de buitenruimte ligt ten opzichte van het erf. Aan de binnenzijde of aan de buitenzijde. Zorg dat je dit goed voor jezelf in kaart brengt. Zo maak je een overwogen keuze van woningen die passen bij de woonkwaliteit en beleving die jij wenst.

Lees ook het interview met stedenbouwkundige Tom van Tuijn of bekijk deze vlog.

Wanneer kan ik reageren op de woningadvertenties?

Pas als we de woningen van fase 3 (80 woningen) adverteren. Dat zal pas op z'n vroegst eind 2024/ begin 2025 zijn. Alle woningen van fase 2 zijn inmiddels al in de verhuur. Via onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte.

Waar moet ik aan voldoen om in STEK te komen wonen?

Als je in STEK komt wonen, maak je onderdeel uit van je erf. Met je erfgenoten geef je hier invulling aan. Je vormt met elkaar een gemeenschap. Ieder draagt zijn steentje bij en helpt elkaar waar nodig. En als je wilt zorg je voor het groen in de buurt of organiseer je een leuke activiteit met je erfgenoten. Ben jij hiervoor te porren? Wonen in STEK vraagt om meedoen, je verantwoordelijkheid pakken en je zegje doen als bewoner.

Waarom vragen jullie uit of iemand geschikt is om in STEK te wonen?

Niet iedereen past bij het wonen en leven in STEK. Op de website kun je bijvoorbeeld de STEK test invullen. Je krijgt dan meteen inzicht of STEK de plek voor jou is. Is de liefde wederzijds? Dan horen wij voor de kijkdag graag van je waarom je in STEK wilt wonen. Hoe zie jij het leven in STEK voor je? Want als je eenmaal in STEK woont, dan verwachten we actie van jou én je erfgenoten.

Kan ik ook met kinderen in STEK wonen?

Jazeker. Er komen in fase 2 van STEK ook weer diverse woningen die geschikt zijn voor kleine gezinnen. Eén woningtype heeft zelfs 3 slaapkamers. Hiervan komen er 20. En ook de omgeving is kindvriendelijk. Genoeg ruimte waar ze buiten in de natuur kunnen spelen. De erfwoningen zijn compact. Dus je moet er wel tegen kunnen dat je wat dichter op elkaar leeft. Maar als je creatief met de ruimtes kunt omgaan dan komt dat zeker goed.

Kan ik mijn eentje in STEK wonen?

Dat kan. Er komen erfwoningen voor 1- en 2-persoonshuishoudens.

Voor welke leeftijd is STEK geschikt?

Jong en oud is welkom in STEK. Wel moet je jezelf goed kunnen redden. Er zijn geen speciale voorzieningen voor senioren in STEK.

Kan ik kiezen uit de erfwoningen?

In fase 3 komen er verschillende woningtypes. Op de website van Thuispoort kun je kiezen op welke woningen je reageert. Je kunt dan ook zien of de grootte van je huishouden past bij de grootte van de erfwoning. Kijk niet alleen naar het woningtype en de plattegrond. Hou ook rekening met hoe de buitenruimte ligt. Gelijk aan het erfhart of niet. Dit doet wat met je woonbeleving.

Meer uitleg nodig? Lees het interview met stedenbouwkundige Tom van Tuijn of bekijk deze vlog.

Hoelang kan ik blijven wonen in STEK?

Je kunt zolang als je wilt wonen in een STEK woning. De erven uit fase 1 en 2 verhuizen tussen 8 en 15 jaar naar een andere plek in De Groote Wielen of ergens anders in Den Bosch. Je kunt dan samen met je erfgenoten meeverhuizen, dat is aan jou.

Tot hoe lang is mijn huurcontract geldig?

We hebben een vergunning om de erven er maximaal 15 jaar te laten staan. De huurcontracten lopen tot het einde van deze vergunningsdatum. Mocht je erf verhuizen tussen 8 en 15 jaar, dan kan je meeverhuizen en passen we je huurcontract hierop aan. Let op: je inschrijftijd bij Thuispoort komt te vervallen omdat je eigenlijk voorgoed in de woning kunt wonen, alleen op een andere locatie. Wil je niet meeverhuizen tegen die tijd? Zorg dan dat je je op tijd weer inschrijft bij Thuispoort.

Met welk inkomen kom ik in aanmerking voor STEK?

Zowel met een laag als middeninkomen kun je in STEK wonen. 1/3 Deel van de erfwoningen verhuren we aan mensen met een middeninkomen. De overige 2/3 aan lage inkomens. Op de website van Thuispoort staat vermeld wat de inkomensgrenzen van 2024

Wat wordt mijn huurprijs?

De kale huurprijs ligt voor de meeste woningen tussen de € 625 en € 765 euro per maand. Hoeveel je werkelijk betaalt ligt aan je inkomen en het woningtype. Verder brengen we rond de € 25 servicekosten in rekening. Dit bedrag verschilt per corporatie. Bij de woningaanbieding geeft iedere corporatie aan wat onder de servicekosten valt. Zodra we op Thuispoort adverteren vind je de totale huurprijs bij iedere advertentie van de woning.

Worden alle woningen via Thuispoort aangeboden?

Nee, niet alle woningen van fase 3 adverteren we op Thuispoort. Enkele woningen houden we vrij om direct toe te kunnen wijzen aan mensen met urgentie. En in fase 3 zijn vier woningen bestemd voor buurtverbinders van Butterfly Effect.

Wat is een buurtverbinder?

Het woord zegt het al: je verbindt bewoners van STEK met elkaar. Je zet hiervoor je talenten vrijwillig in voor minimaal twee dagdelen per week. Met de andere buurtverbinders draag je actief bij aan een hechte gemeenschap binnen STEK. Vooral om de gemeenschappelijke openbare groenruimtes en het buurthart van de grond te krijgen en te laten floreren.

Op ieder erf komt een buurtverbinder te wonen. Deze zijn geselecteerd via Butterfly Effect.  Deze organisatie heeft expertise in het bouwen van gemeenschappen. En is ingehuurd door Zayaz en JOOST voor de werving en selectie van de buurtverbinders. Als je in STEK woont als buurtverbinder dan ontwikkel je samen met hun coach jouw talenten. Prima deal? !

STEK’s erfwoningen

Wat is het verschil tussen de erfwoning in STEK en een gewone woning?

In een traditioneel rijtjeshuis woon je in een straat allemaal naast elkaar. Ieder heeft een tuintje met een schutting ertussen. Contact met buren die wat verder in de straat wonen vraagt om inspanning. In STEK woon je in een kring aan een woonerf. En de tuintjes hebben geen hoge schuttingen. Je komt je erfgenoten dus vanzelf tegen op het binnenterrein van het erf. Dit erfhart gaan jullie met elkaar naar eigen smaak verder inrichten en voor zorgen. Hier kun je met elkaar ook leuke activiteiten organiseren.

Vanuit je privé terras kijk je uit op het gemeenschappelijke erfgroen. Een praatje met je buurman of buurvrouw is makkelijk gemaakt. Want als je in STEK komt wonen, kies je niet alleen voor het huis, maar ook voor je buren en de buurt. Iedereen draagt zijn steentje bij en helpt elkaar wanneer het nodig is.

Hoeveel m2 is de erfwoning?

Er komen verschillende type woningen. Ook de grootte van de erfwoning is verschillend. Het varieert tussen ongeveer 43m2 en 78m2 gebruikersoppervlakte.

Hoeveel slaapkamers heeft de erfwoning?

Er komen verschillende type woningen. Ook de grootte van de erfwoning is verschillend. In de kleinste erfwoning zit 1 slaapkamer. De grootste heeft 3 slaapkamers.

Hoeveel plaats is er voor mijn spullen en meubels?

Realiseer je dat alle woningen in STEK compact zijn. Alleen het woningtype ‘Korenbloem’ is wat ruimer van opzet. Compact wonen heeft als voordeel dat je minder energie verbruikt. En dat je niet meer spullen hebt dan nodig. Scheelt je een hoop geld. Je hoeft minder op te ruimen. En het geeft je overzicht en meer rust in je hoofd.

Heb je nu meerspullen en meubels dan straks in je stekkie passen? Een paar erfgenoten die al in STEK wonen geven je tips. Of surf eens rond op internet. Daar vind je ook veel adviezen van mensen die al ontspuld hebben.

Wanneer staan alle erfwoningen op STEK?

STEK bestaat uit 3 fases:
·       Fase 1: 30 woningen op twee erven staan er sinds voorjaar 2023. Sindsdien zijn ze ook bewoond.
·       Fase 2: 91 woningen op zes erven staan er inmiddels. Op 16 april 2024 hebben bewoners van twee erven de sleutel. De andere vier erven zijn in de verhuur. Eind juni/ begin juli 2024 zullen alle woningen van fase 2 bewoond zijn.
·       Fase 3: vanwege vertraging in aanleg nutsvoorzieningen door Enexis zullen deze woningen er op z’n vroegst zomer 2025 staan.

Komen er bergingen bij de erfwoningen?

Iedere woning heeft een eigen berging. Maar deze zit niet in of aan de woning. Er komen op ieder erf aparte bergingsblokken. In deze bergingsblokken zitten meerdere bergingen die ieder bij een woning horen. Ook komt er per erf een gemeenschappelijke opslagplaats. Hier kun je spullen en gereedschap wegzetten dat je met je erfgenoten deelt. In overleg met de erfgenoten bepalen we de plek.

Heeft iedere erfwoning een eigen tuin?

Iedere erfwoning heeft een eigen privé terras. Je terras grenst aan het erfhart óf aan een groenstrook die je deelt met je naaste erfgenoten. Wij zaaien de groenstrook in met gras. Mocht je hier ook eigen planten neer willen zetten? Overleg dit dan eerst met je naaste erfgenoten. En zet er planten neer die bij STEK passen. Kijk deze video eens. Hierin wordt uitgelegd hoe het groen in STEK in elkaar zit.

Hoe hoog mag de schutting zijn tussen mijn buitenruimte en die van mijn erfgenoot?

Hoe leuk is het om goed contact met je erfgenoten of andere bewoners van STEK te hebben? En om de band met het vele groen en de natuur om je heen te voelen? Vanuit je privé terras of veranda kijk je er zo op uit. Zonde toch om dan hoge schuttingen te zetten? Wat wel mag is bloemenbakken of een (groene) lage afscheiding van 1,20 meter. Zo kun je toch je privé terras afschermen van de gemeenschappelijke groenruimte. Tussen de woningen plaatsen wij overal een erfafscheiding. Deze varieert per woonblok en/of per erf.

Hoe groot is de privé buitenruimte bij iedere erfwoning?

Iedere erfwoning heeft een eigen privé terras. Hoe groot het terras is, is afhankelijk van de woning. Je kunt de afmeting zien op de plattegronden in de verhuurbrochure op deze website. Het terras is in ieder geval groot genoeg om buiten te zitten. Lekker om een boekje te lezen bijvoorbeeld!

Wat maakt het uit hoe de buitenruimte ligt?

Bij iedere woning is een eigen privé terras. Voor je woonbeleving maakt het veel uit of deze  buitenruimte direct aan het erfhart grenst. Dus aan de binnenzijde van het erf. Of dat je terras aan de buitenzijde van het erf ligt.

Meer uitleg nodig? Lees het interview met stedenbouwkundige Tom van Tuijn of bekijk deze vlog.

Wat betekent de ligging van de buitenruimte en het groen voor mijn woonbeleving?

Als je met je terras aan de binnenzijde van het erf zit dan ben je meer of je erf gericht dan met je terras aan de buitenzijde. Je woont in dat geval intiemer en meer geborgen. Voor je gevoel woon je dichter op elkaar. Je hebt ook makkelijker contact met je erfgenoten. Meer interactie en actief. En minder individueel. Wil je optimale interactie met alle bewoners van STEK? Ga dan wonen aan een van de gemeenschappelijke groenruimtes of bij het buurthart. Op die plekken heb je straks de hele dag reuring om je heen. Hou je meer van rust en privacy? Kies dan een woning met meer buitenruimte die uitkijkt op het groen. Vaak hebben deze woningen hun voordeur aan het erf. Bedenk dus vooraf goed wat bij je past.

Meer uitleg nodig? Lees het interview met stedenbouwkundige Tom van Tuijn of bekijk deze vlog.

Hoe ga ik om met de collectieve ruimte?

Bij STEK deel je een groot deel van de buitenruimte met je buren. Daarom zijn er afspraken gemaakt over wat er wel en niet geplaatst mag worden. Deze kan je vinden op de achterkant van de erfkaart bij je verhuurcontract.

Omdat we merkten dat er wat verwarring was, hebben we in juli 2024 een brief naar alle bewoners gestuurd. Deze kan je hier terugvinden.

Wat houdt houtbouw in?

Houtbouw wil zeggen dat je woning een houten draagconstructie heeft. Alle wanden, de balken en de verdiepingsvloer zijn van hout. Ook alle kozijnen zijn van hout, behalve bij de woningen van fase 1. De verdiepingsvloer begane grond is wel van beton.

Aan de buitenkant zijn sommige woningen ook helemaal van hout. Maar er zijn ook woningen die bekleed zijn met een combinatie van hout, vezelcement platen en stalen felsplaten.

Wat betekent het dat de erfwoningen circulair en biobased zijn?

De erfwoningen bestaan voor een groot deel uit biobased materialen. Dat zijn materialen die in de natuur zijn gegroeid, zoals hout of afval uit de landbouw. Dat is wel zo duurzaam. Zo zijn de STEK woningen ruim 50% biobased.

Allereerst zijn het houtbouw woningen. Van binnen en ook een groot deel van de buitenkant is van hout. Of van ander duurzaam materiaal zoals vezelcement beplating. Dit bestaat voor een deel uit natuurlijk materiaal dat van dennenbomen komt. Bijna onderhoudsvrij met een zeer lange levensduur. Door de beplating niet te verlijmen is het ook nog eens demontabel.

Ook in de buitenwanden en daken zit biobased materiaal. De isolatie is namelijk van houtvezel. Houtvezelisolatie wordt gemaakt van resthout van zagerijen. Het materiaal kan hergebruikt worden. Een circulair product dat zeer milieuvriendelijk en duurzaam is.

En alle woningen in STEK worden modulair gebouwd en zijn verplaatsbaar. Hoe circulair wil je het hebben?

Hoe energiezuinig zijn de erfwoningen?

Alle woningen zijn energiezuinig, goed geïsoleerd en gasloos. Ze zijn allemaal voorzien van zeer energiezuinige (elektrische) lucht/water warmtepompen, waardoor de energielasten en de impact op het klimaat laag zijn.

Waarom zijn de erfwoningen van binnen gemaakt van hout?

Hout is een prachtig bouwmateriaal. Het heeft veel voordelen ten opzichte van steen en beton. Hout is vochtregulerend, waardoor de vochtbalans in de woning beter blijft. Hout is ook een duurzaam materiaal dat CO2 vasthoudt. Terwijl het veel CO2 kost om ander materiaal te produceren zoals beton. Ook is hout hergroeibaar en daarmee circulair. Tegelijkertijd is een houten woning hartstikke veilig omdat het aan de strenge regels voor brandveiligheid voldoet. Bijna te veel om op te noemen dus.

Wat  houdt het  voor mij als bewoner in dat de binnenkant van hout is? Mag ik iets ophangen?

STEK woningen zijn houtskeletbouwwoningen (HSB). Voor het ophangen van spullen aan de muur of plafond gelden speciale regels. De wanden en plafonds bestaan uit houten elementen waarin zich leidingen bevinden. De wanden en plafonds zijn afgewerkt met een Fermacell gipsvezelplaat van 12,5 mm dik. In de vloeren zijn vloerverwarmingsslangen verwerkt.

Wil je iets aan de wanden hangen? Voor lichte voorwerpen kun je zelfklevende strips gebruiken. Deze zijn na gebruik makkelijk weer te verwijderen. Voor overige voorwerpen kun je het beste een schilderij-plafondlijst gebruiken om iets op te hangen. Liever niet boren of schroeven in de wanden en plafonds. Is dit toch nodig? Gebruik dan alleen materiaal dat geschikt is voor de gipsvezelplaten (holle wandpluggen). En gebruik altijd een leidingdetector zodat je geen leiding raakt. Als je de leidingen raakt dan heb je een groot probleem. In de vloeren mag helemaal niet geboord worden. Bij de oplevering van de woning krijg je meer uitleg hierover mee.

Wie verhuurt en beheert de erfwoningen?

Woningcorporatie Zayaz uit ’s-Hertogenbosch is eigenaar van ongeveer 130 erfwoningen. Woningcorporatie JOOST wordt eigenaar van circa 70 woningen. Het adverteren van de woningen gaat via Thuispoort waarvan beide corporaties deel uitmaken. De huurvoorwaarden zijn bij beide corporaties gelijk voor dit project.  Zodra je in de woning woont, kun je terecht bij je eigen woningcorporatie voor bijvoorbeeld reparatieverzoeken en het betalen van de huur.

Kan er een wasmachine en droger geplaatst worden in de technische ruimte? Ik zie maar 1 stopcontact.

Je kunt beide apparaten in deze ruimte plaatsen. Je kunt ze aansluiten op 1 stopcontact via een speciale wasmachine/drogerschakelaar. Maar beide apparaten gebruiken veel stroom. Je kunt ze daarom beiden niet tegelijkertijd laten draaien. Want hier is je stroomvoorziening niet op ingericht. De stop in de meterkast klapt er dan uit. Het is duurzamer om je was zoveel mogelijk buiten op een wasrek te drogen. Als je je was binnen droogt, laat dan wel je ventilatie een tandje hoger draaien. Anders krijg je teveel vocht in je woning.

Groen en duurzaam STEK

Wie onderhoudt het vele groen in STEK?

Het leuke en bijzondere aan het wonen in STEK is dat je omringd wordt door groen en de natuur. Maar dat vraagt ook wat van jou en je erfgenoten. Zoals het onderhoud van het groen in en aan de erven, en de gemeenschappelijke plekken. Dit gaat in overleg met Zayaz en JOOST. De gemeente onderhoudt het groen langs de wegen, fietspaden en parkeerplaatsen. Het hebben van ‘groene vingers’ is wel een pré. Heb je deze skills niet in huis? Niet getreurd, want alles valt te leren. Zo kun je uitleg krijgen over ecologisch groenonderhoud van twee groenverbinders. Echter, we kunnen niet verwachten dat erfgenoten al het erfgroen goed kunnen onderhouden. Een hoveniersbedrijf komt periodiek langs voor het grove en specialistische werk. Hieraan betaal je mee via de servicekosten.

Wat voor inspraak hebben bewoners in het groen dat er in STEK aangeplant wordt?

Het groen rondom en tussen de erven wordt aangeplant volgens een ecologische visie. Kijk deze video eens. Dan wordt het je gelijk een stuk duidelijker. Als erfgenoot heb je wel inspraak bij de invulling van het erfhart. En over de groenstrook die grenst aan je terras en deelt met je naaste erfgenoten. Standaard zaaien wij er een grasmengsel in. En planten een erfboom die je samen met je erfgenoten uitkiest. En ook over de inrichting van een paar grote gezamenlijke buitenruimten heb je wat te zeggen. Wil je een buurtakker? Of liever een natuurlijke speeltuin? Of een voedselbos?

Moet ik als bewoner ook per se duurzaam leven?

Je moet niets. Maar je kunt je afvragen of je in STEK op je plek woont als je niets met een duurzame leefstijl hebt. Duurzaam leven houdt onder andere in dat je bewust met je spullen en ruimte omgaat. Dit vraagt om best wat creativiteit en flexibiliteit. Want de woningen zijn niet groter dan nodig. Het slim delen van spullen met je buren kan een oplossing zijn. En dat geldt ook voor het delen van de groene gezamenlijke plekken zoals een mogelijke buurtakker.

Komen er laadpalen voor elektrische auto’s? En waar?

Ja, er komen zo’n 12 laadpalen voor elektrische auto’s in heel STEK. Op iedere parkeerplaats bij de erven komen er. Iedere laadpaal heeft 2 aansluitingen.

Wonen in STEK

Wat komt er op de lege gemeenschappelijke plekken?

Dit hebben we niet definitief ingevuld. We willen dit met de erfgenoten bedenken. En ook de buurtverbinders gaan hierin een rol spelen. Maar een schot voor de boeg: een buurtakker lijkt ons bijvoorbeeld leuk. Of een voedselbos.

Hoe dien je het plan voor jullie erfhart in?

Heb je samen met je erfgenoten bedacht wat er op je erfhart mag komen? Vul dan dit formulier in en dien het in bij je verhuurder.

Huurders van JOOST mogen mailen naar Cherno van Brink via info@wonenbijjoost.nl.
Huurders van Zayaz mogen mailen naar Chris de Winter via klantenservice@zayaz.nl.

Is het verplicht om mee te doen aan allerlei gezamenlijke activiteiten?

Niets is verplicht. Maar een buurt komt pas tot leven en wordt waardevol als bewoners samen aan de slag gaan. En daarvoor krijg je in STEK alle kans. Want als je hier komt wonen, kies je niet alleen voor het huis, maar ook voor je erfgenoten en de buurt. Met je buren vorm je een gemeenschap waarin je elkaar kent, iedereen zijn steentje probeert bij te dragen en elkaar helpt als het nodig is. Zoals zorgen voor het erf en het groen in de buurt. De keuze is aan jou en je erfgenoten hoe je hiermee om wilt gaan.

Moet ik per se meedoen aan het gezamenlijke onderhoud en beheer in STEK?

Het leuke en bijzondere aan het wonen in STEK is dat je omringd wordt door groen en de natuur. Maar als je in STEK komt wonen, kies je niet alleen voor het huis, maar ook voor je erfgenoten en de buurt. Dat vraagt wat van bewoners. Zoals het onderhoud van het groen in en aan de erven en de gemeenschappelijke plekken. De keuze is aan jou en je erfgenoten hoe je hiermee om wilt gaan. Het hebben van ‘groene vingers’ is een pré. Heb je deze skills niet in huis? Niet getreurd, want je hebt vast andere talenten. Want we vragen wel een actieve bijdrage van je. Wil je dit niet? Dan moet je je afvragen of STEK jouw plek is.

Wanneer worden de erven met de woningen verplaatst?

We hebben afgesproken om het merendeel van de erven tussen 8 en 15 jaar te verplaatsen. Alleen de erven in het noordelijke deel van STEK (fase 3) blijven staan. Als je erf verkast over een aantal jaar dan kan je meeverhuizen als je wilt. Dit geldt ook voor je erfgenoten. Je hoeft dus niet je woning uit, maar de woning krijgt wel een andere plek.

Waarnaartoe worden de erven over een aantal jaren verplaatst?

De bedoeling is dat de erven een andere plek in De Groote Wielen krijgen of ergens anders in Den Bosch. Waar is nu nog niet bekend.

Mag ik huisdieren houden?

Een huisdier is een gezellige huisgenoot. En dieren horen bij het natuurlijk wonen in STEK. Huisdieren zijn daarom welkom. Bij voorkeur klein en niet in staat om overlast of schade te veroorzaken bij de erfgenoten. Want de privé buitenruimte bij de woningen is niet zo groot en het terras is behoorlijk open.

Komen er speeltuinen voor kinderen? Zo ja, wie betaalt dit?

Het is aan de erfgenoten van STEK of er wel of geen speeltuinen komen. Ieder erfhart mogen de erfgenoten zelf invullen. Je zou hier iets voor de kinderen kunnen creëren. En ook de invulling van de vier gemeenschappelijke buitenruimtes is aan de bewoners. Genoeg ruimte om hier vindingrijk en duurzaam als bewoners mee om te gaan. De medewerkers van Zayaz of JOOST en de Groenverbinders kunnen hierin meedenken. De kosten zijn voor de erfgenoten. Mocht er financiering nodig zijn dan kunnen verhuurders Zayaz of JOOST helpen om deze rond te krijgen.  En goed om te weten: vlak naast STEK is al een grote wijkspeeltuin. Deze is super dichtbij voor kinderen vanaf 6 jaar.

Delen in STEK

Wat kun je allemaal delen met je erfgenoten in STEK?

Denk aan tuingereedschap, de groenten van de buurtakker, voertuigen, wasmachine en gezelschap. Kortom, van alles! Wat precies laten we graag aan jullie over. Je wordt nergens toe gedwongen.

Het enige waar je echt toe bereid moet zijn, is het delen van je auto. Op momenten dat jij de auto niet nodig hebt, moeten je erfgenoten je auto kunnen gebruiken. Je kunt dit onderling met elkaar regelen of bijvoorbeeld via een online platform. Tijdens de kijkdag en erfsessie vertellen we je er meer over.

Hoe zit het delen van spullen in elkaar?

Dit bepaal je zelf met je erfgenoten. Delen is niet verplicht. Om het delen makkelijk te maken, komen er een aantal opslagplaatsen  voor gebruik en opslag van spullen. Spullen die je samen met je erfgenoten gebruikt, bijvoorbeeld tuingereedschap. Met je erfgenoten spreek je af wat je wel en niet hier mag wegzetten. In overleg met de erfgenoten bepalen we de plek.

Is het verplicht om spullen te delen?

Nee het is niet verplicht, maar wel handig en praktisch. Want de woningen zijn niet groter dan nodig. Dus het slim delen van spullen met je buren kan een oplossing zijn, dan houd je ruimte over voor andere (leukere) dingen.

Komen er in STEK deelauto’s of deelscooters te staan?

Dit was wel het plan. In praktijk is het lastiger dan we dachten. Als woningcorporaties mogen we deze diensten namelijk niet aanbieden.

Daarom zal deelmobiliteit iets van de gemeenschap STEK moeten worden. Heb je een auto? Weet dat een parkeerplaats niet gegarandeerd is. Al helemaal niet voor 2 auto’s per woning. Want STEK is een buurt, waar meer groen is dan bestrating. Dus weinig eigen autobezit; auto’s delen is de norm in STEK.  Je moet dus bereid zijn om je auto – als je die hebt - te delen met je erfgenoten op momenten dat je hem zelf niet nodig hebt. Bijvoorbeeld via een online platform kun je dit met elkaar regelen. Of je regelt het gewoon onderling op momenten dat het nodig is. Zo ben je samen mobiel door jullie eigen auto’s te delen zonder dat je zelf allemaal een eigen auto voor de deur hebt staan. Goed voor het milieu en portemonnee.

Is er plek genoeg voor mijn auto?

Er komen in STEK echt veel minder parkeerplaatsen dan in traditionele buurten. Ongeveer de helft minder. En de weinige parkeerplaatsen die er zijn, liggen aan de randen en niet op de erven. Je hebt dus geen parkeerplaats voor de deur. Bovendien is een eigen parkeerplaats niet gegarandeerd. En heb je toch een eigen auto dan verwachten we dat je bereid bent om je auto te delen met je erfgenoten. Of maak gebruik van ander vervoer. Want duurzaam leven en wonen staat in STEK voorop. Zie je dit niet zitten? Dan moet je je afvragen of je bij STEK past.

We hebben twee auto’s. Zijn hiervoor genoeg parkeerplekken?

Er zijn parkeerplekken in STEK, maar heel beperkt. Een parkeerplaats is dus niet gegarandeerd, zeker niet voor twee auto’s. Een auto delen met je erfgenoten is dan de oplossing! Dan kun je één auto wegdoen. Scheelt je flink wat geld.

Waarom zoveel groen en weinig parkeerplaatsen?

In STEK woon en leef je duurzaam. Namelijk met de natuur om je heen. Je kijkt op groen uit en niet op blik. Doordat de erven autovrij zijn, kunnen kinderen veilig buitenspelen. En je hebt minder geluidsoverlast en stank van auto’s. Dit alles verhoogt de kwaliteit van wonen.

Hoe goed is STEK bereikbaar met OV?

Het openbaar vervoer is op loopafstand. In de wijk De Groote Wielen kun je de bus naar Centraal Station van ’s-Hertogenbosch pakken. Met een kwartiertje lopen ben je bij de bushalte. En in Rosmalen is een treinstation. Vanuit STEK ben je daar binnen een half uur.

En hoe snel ben je met de fiets in centrum Rosmalen en in hartje Den Bosch?

Lekker de fiets pakken? Neem een van de fietspaden naar het centrum van Empel, ’s-Hertogenbosch en Rosmalen. Binnen een kwartiertje sta je op het station van Rosmalen. En met een half uurtje fietsen ben je in de binnenstad van Den Bosch. Elektrische scooters zijn via aanbieders in de buurt zelf te regelen.

STEK nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van STEK?

Schrijf je hier in!

Op de hoogte blijven
van STEK?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws over STEK!

Dankjewel! Je inschrijving is ontvangen.
Oeps! Er ging iets mis. Probeer het nog eens of neem contact met ons op.

Op de hoogte blijven
van STEK?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws over STEK!

Dankjewel! Je inschrijving is ontvangen.
Oeps! Er ging iets mis. Probeer het nog eens of neem contact met ons op.