Vragen?

Veel vragen zijn ons al eens gesteld. Deze hebben we met de antwoorden op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag er ook tussen.

Jij en STEK

Hoe kom ik aan een erfwoning in STEK?

Check eerst op deze website of je past bij STEK. We hebben een aantal vragen voor je klaar staan. Alle vragen beantwoord? En de uitkomst is dat je helemaal op je plek bent in STEK? Zet dan de volgende stap: schrijf je in bij www.woonserviceregionaal.nl. En als je al ingeschreven bent, controleer dan of al je gegevens nog actueel zijn. Oh ja, vraag ook alvast bij de Belastingdienst een actuele inkomensverklaring op (IB 60 formulier). Je bent nu helemaal klaar om te reageren zodra we de eerste woningen adverteren op Woonservice.

We adverteren via het aanbodmodel en via het lotingsmodel. Ook als je maar kort bent ingeschreven, maak je dus kans. Zodra we de reacties binnen hebben op de advertenties, maken we de balans op. De eerste gegadigden van iedere woning nodigen we uit voor kennismakingsbijeenkomsten. Ben jij een van de gelukkigen? Door deel te nemen aan de kennismakingsgesprekken kom je meer te weten wat wonen in STEK betekent. En je maakt gelijk kennis met je mogelijke erfgenoten. Heb je geen tijd of zin om aan deze gesprekken mee te doen? Prima, maar dan gaat je beurt over. Want we vragen een actieve bijdrage van iedere toekomstige bewoner; als je er woont, maar ook vooraf.

Waar moet ik aan voldoen om in STEK te komen wonen?

Als je in STEK komt wonen, maak je onderdeel uit van je erf. Met je erfgenoten geef je hier invulling aan. Je vormt met elkaar een gemeenschap. Ieder draagt zijn steentje bij en helpt elkaar waar nodig. En zorgt voor het groen in de buurt. Het is belangrijk dat je hiervoor te porren bent. Wonen in STEK vraagt om meedoen, je verantwoordelijkheid pakken en je zegje doen als bewoner.

Waarom vragen jullie uit of iemand geschikt is om in STEK te wonen?

Niet iedereen past bij het wonen en leven in STEK. Op de website kun je bijvoorbeeld een vragenlijst invullen. Je krijgt dan meteen advies of STEK de plek voor jou is. Is de liefde wederzijds?? Dan horen wij tijdens kennismakingsdagen graag van je waarom je in STEK wilt wonen. Hoe zie jij het leven in STEK voor je? Want als je eenmaal in STEK woont, dan verwachten we actie van jou én je erfgenoten.

Kan ik ook met kinderen in STEK wonen?

Jazeker. Er komen erfwoningen die geschikt zijn voor kleine gezinnen. En ook de omgeving is kindvriendelijk. Genoeg ruimte waar ze buiten in de natuur kunnen spelen. De erfwoningen zijn alleen niet heel groot. Dus je moet er wel tegen kunnen dat je wat dichter op elkaar leeft. Maar als je creatief met de ruimtes kunt omgaan dan komt dat zeker goed.

Kan ik mijn eentje in STEK wonen?

Dat kan. Er komen erfwoningen voor 1- en 2-persoonshuishoudens.

Voor welke leeftijd is STEK geschikt?

Jong en oud is welkom in STEK. Wel moet je jezelf goed kunnen redden. Er zijn geen speciale voorzieningen voor senioren in STEK. Goed om te weten: bij de eerste 30 woningen komen er 3 voor jongeren tot 23 jaar. En 3 woningen zijn speciaal voor mensen ouder dan 55 jaar.  

Kan ik kiezen uit de erfwoningen?

Nee dat kan niet. Maar we houden er wel rekening mee dat de grootte van je huishouden matcht met de grootte van de erfwoning.

Hoelang kan ik blijven wonen in STEK?

Je kunt in STEK blijven wonen zolang als je wilt. Wel is het plan dat een groot deel van de erven tussen 8 en 15 jaar naar een andere plek in De Groote Wielen gaan of ergens anders in Den Bosch. Je kunt dan samen met je erfgenoten meeverhuizen, dat is aan jou.

Tot hoe lang is mijn huurcontract geldig?

We hebben een vergunning om de erven er maximaal 15 jaar te laten staan. De huurcontracten lopen tot het einde van deze vergunningsdatum. Mocht je erf verhuizen tussen 8 en 15 jaar, dan kan je meeverhuizen en passen we je huurcontract hierop aan. Let op: je inschrijftijd bij Woonservice komt te vervallen omdat je eigenlijk voorgoed in de woning kunt wonen, alleen op een andere locatie. Wil je niet meeverhuizen tegen die tijd? Zorg dan dat je je op tijd weer inschrijft bij Woonservice Regionaal.  

Met welk inkomen kom ik in aanmerking voor STEK?

Zowel met een laag als middeninkomen kun je in STEK wonen. 1/3 Deel van de erfwoningen verhuren we aan mensen met een middeninkomen. In 2022 gelden de volgende inkomens: 1-persoonshuishouden € 40.765 tot en met € 56.527. En voor meerpersoonshuishoudens: € 45.014 tot en met € 75.369. De overige woningen zijn voor mensen met lage inkomens. Dit is voor 1-persoonshuishouden € 0 tot € 40.765. Voor meerpersoonshuishoudens is dit € 0 tot € 45.014. (prijspeil 1 januari 2022)  

Wat wordt mijn huurprijs?

De kale huurprijs ligt voor de meeste woningen tussen de € 595 en € 800 euro per maand. Hoeveel je werkelijk betaalt ligt aan je inkomen en het woningtype. In de eerste 30 woningen zijn 3 woningen speciaal voor jongeren tot 23 jaar. Deze hebben een kale huurprijs van € 442,46. Verder brengen we servicekosten in rekening. Zodra we op Woonservice Regionaal adverteren vind je de totale huurprijs bij iedere advertentie van de woning.

STEK’s erfwoningen

Wat is het verschil tussen de erfwoning in STEK en een gewone woning?

In een traditioneel rijtjeshuis woon je in een straat allemaal naast elkaar. Ieder heeft een tuintje met een schutting ertussen. Contact met buren die wat verder in de straat wonen vraagt om wat inspanning… In STEK woon je in een kring aan een woonerf. En de tuintjes hebben geen schuttingen. Je komt je erfgenoten dus vanzelf tegen op het binnenterrein van het erf. Dat gaan jullie met elkaar naar eigen smaak inrichten en voor zorgen. Hier organiseer je met elkaar ook leuke activiteiten.

Ook zijn er gemeenschappelijke groene plekken zoals het buurthart en de buurtakker. Vanuit je privé terras kijk je uit op het gemeenschappelijke groen. Een praatje met je buurman of buurvrouw is makkelijk gemaakt. Want als je in STEK komt wonen, kies je niet alleen voor het huis, maar ook voor je buren en de buurt. Iedereen draagt zijn steentje bij en helpt elkaar wanneer het nodig is.

Hoeveel m2 is de erfwoning?

Er komen verschillende type woningen. Ook de grootte van de erfwoning is verschillend. Het varieert tussen ongeveer 40m2 en 80m2.

Hoeveel slaapkamers heeft de erfwoning?

Er komen verschillende type woningen. Ook de grootte van de erfwoning is verschillend. In de kleinste erfwoning zit 1 slaapkamer. De grootste heeft 3 slaapkamers.

Worden alle erfwoningen tegelijkertijd geplaatst?

Nee, de eerste twee erven met totaal 30 erfwoningen zijn in de 1e helft van 2023 klaar. De andere erven volgen in de loop van 2023.

Komen er bergingen bij de erfwoningen?

Iedere woning heeft een eigen berging. Maar deze zit niet in of aan de woning. Er komen op ieder erf aparte bergingsblokken. In deze bergingsblokken zitten meerdere bergingen die ieder bij een woning horen.

Heeft iedere erfwoning een eigen tuin?

Iedere erfwoning heeft aan de buitenkant (dus niet de binnenruimte van het erf) een eigen privé terras. Maar geen eigen tuin. Groen deel je met je erfgenoten.

Hoe hoog mag de schutting zijn tussen mijn buitenruimte en die van mijn erfgenoot?

Nul centimeter. Hoe leuk is het om goed contact met je erfgenoten of andere bewoners van STEK te hebben? En om de band met het vele groen en de natuur om je heen te voelen? Vanuit je privé terras of veranda kijk je er zo op uit. Zonde toch om dan schuttingen te zetten?

Hoe groot is de privé buitenruimte bij iedere erfwoning?

Iedere erfwoning heeft aan de buitenkant (dus niet de binnenruimte van het erf) een eigen privé terras. Hoe groot het terras is, is afhankelijk van de woning. Het terras is in ieder geval groot genoeg om buiten te zitten. Lekker om een boekje te lezen bijvoorbeeld!

Wat betekent het dat de erfwoningen biobased zijn?

De erfwoningen bestaan voor een groot deel uit biobased materialen. Dat zijn materialen die in de natuur zijn gegroeid, zoals hout of afval uit de landbouw. Dat is wel zo duurzaam.

Hoe energiezuinig zijn de erfwoningen?

Alle woningen zijn energiezuinig, goed geïsoleerd en gasloos. Ze zijn allemaal voorzien van zeer energiezuinige (elektrische) warmtepompen, waardoor de energielasten en de impact op het klimaat laag zijn.

Waarom zijn de erfwoningen van hout?

Hout is een prachtig bouwmateriaal. Het heeft veel voordelen ten opzichte van steen en beton. Hout is vochtregulerend, waardoor de vochtbalans in de woning beter blijft. Hout is ook een duurzaam materiaal dat CO2 vasthoudt. Terwijl het veel CO2 kost om ander materiaal te produceren zoals beton. Ook is hout hergroeibaar en daarmee circulair. Tegelijkertijd is een houten woning hartstikke veilig omdat het aan de strenge regels voor brandveiligheid voldoet. Bijna teveel om op te noemen dus.

Zijn de woningen binnen ook van hout en wat houdt dit in voor mij als bewoner?

Een deel van de binnenkant is van hout, zoals de draagconstructie. De wanden worden afgewerkt met ander materiaal. Je kunt de muren dus wel sauzen of behangen. En met handig ophangmateriaal zoals plakkers kun je er ook een schilderij ophangen. Wel zo gezellig.

Wie verhuurt en beheert de erfwoningen?

Woningcorporatie Zayaz uit ’s-Hertogenbosch is eigenaar van 135 erfwoningen. Woningcorporatie JOOST wordt eigenaar van 70 woningen. Het adverteren van de woningen gaat via www.woonserviceregionaal.nl waarvan beide corporaties deel uitmaken. De eerste jaren regelt Zayaz de verhuur en het beheer van de woningen.

Groen en duurzaam STEK

Wie onderhoudt het vele groen in STEK?

Het leuke en bijzondere aan het wonen in STEK is dat je omringt wordt door groen en de natuur. Maar dat vraagt ook wat van jou en je erfgenoten. Zoals het onderhoud van het groen in en aan de erven, en de gemeenschappelijke plekken. Dit gaat in overleg met Zayaz. De gemeente onderhoudt het groen langs de wegen, fietspaden en parkeerplaatsen. Het hebben van ‘groene vingers’ is daarom een pré. Heb je deze skills niet in huis? Niet getreurd, want alles valt te leren.

Wat voor inspraak hebben bewoners in het groen dat er in STEK aangeplant wordt?

Dit zijn we nog aan het uitwerken. Waarschijnlijk komt er een keuzemenu waar je samen met je erfgenoten kunt kiezen uit allerlei bloemetjes, bomen en planten.

Moet ik als bewoner ook per se duurzaam leven?

Je moet niets. Maar je kunt je afvragen of je in STEK op je plek woont als je niets met een duurzame leefstijl hebt. Duurzaam leven houdt onder andere in dat je bewust met je spullen en ruimte omgaat. Dit vraagt om best wat creativiteit en flexibiliteit. Want de woningen zijn niet groter dan nodig. Het slim delen van spullen met je buren kan een oplossing zijn. En dat geldt ook voor het delen van de groene gezamenlijke plekken zoals een mogelijke buurtakker.

Wonen in STEK

Wat komt er op de lege gemeenschappelijke plekken?

Dit hebben we niet ingevuld. We willen dit met de erfgenoten bedenken. Maar een schot voor de boeg: een buurtakker lijkt ons bijvoorbeeld leuk.

Is het verplicht om mee te doen aan allerlei gezamenlijke activiteiten?

Niets is verplicht. Maar een buurt komt pas tot leven en wordt waardevol als bewoners samen aan de slag gaan. En daarvoor krijg je in STEK alle kans. Want als je hier komt wonen, kies je niet alleen voor het huis, maar ook voor je erfgenoten en de buurt. Met je buren vorm je een gemeenschap waarin je elkaar kent, iedereen zijn steentje probeert bij te dragen en elkaar helpt als het nodig is. Zoals zorgen voor het erf en het groen in de buurt. De keuze is aan jou en je erfgenoten hoe je hiermee om wilt gaan.

Moet ik per se meedoen aan het gezamenlijke onderhoud en beheer in STEK?

Het leuke en bijzondere aan het wonen in STEK is dat je omringt wordt door groen en de natuur. Maar als je in STEK komt wonen, kies je niet alleen voor het huis, maar ook voor je erfgenoten en de buurt. Dat vraagt wat van bewoners. Zoals het onderhoud van het groen in en aan de erven en de gemeenschappelijke plekken. De keuze is aan jou en je erfgenoten hoe je hiermee om wilt gaan. Het hebben van ‘groene vingers’ is een pré. Heb je deze skills niet in huis? Niet getreurd, want je hebt vast andere talenten. Want we vragen wel een actieve bijdrage van je. Wil je dit niet? Dan moet je je afvragen of STEK jouw plek is.

Wanneer worden de erven met de woningen verplaatst?

We zijn van plan om het merendeel van de erven tussen 8 en 15 jaar te verplaatsen. De erven in het noordelijke deel van STEK blijven staan. Als je erf verkast over een aantal jaar dan kan je meeverhuizen als je wilt. Dit geldt ook voor je erfgenoten. Je hoeft dus niet je woning uit, maar de woning krijgt wel een andere plek.

Waarnaartoe worden de erven over een aantal jaren verplaatst?

De bedoeling is dat de erven een andere plek in De Groote Wielen krijgen of ergens anders in Den Bosch. Waar is nu nog niet bekend.

Mag ik huisdieren houden?

Een huisdier is een gezellige huisgenoot. En dieren horen bij het natuurlijk wonen in STEK. Huisdieren zijn daarom welkom. Bij voorkeur klein en niet in staat om overlast of schade te veroorzaken bij de erfgenoten. Want de privé buitenruimte bij de woningen is niet zo groot en het terras is open.

Delen in STEK

Wat kun je allemaal delen met je erfgenoten in STEK?

Denk aan tuingereedschap, de groenten van de buurtakker, voertuigen, wasmachine. Kortom, van alles! Wat precies laten we graag aan jullie over. Je wordt nergens toe gedwongen.

Hoe zit het delen van spullen in elkaar?

Er komen een aantal deelschuren voor gezamenlijk gebruik en opslag van spullen. De rest werken we nog uit. Ook krijgen bewoners hier invloed op.

Is het verplicht om spullen te delen?

Nee het is niet verplicht, maar wel handig en praktisch. Want de woningen zijn niet groter dan nodig. Dus het slim delen van spullen met je buren kan een oplossing zijn, dan houd je ruimte over voor andere (leukere) dingen.

Komen er in STEK deelauto’s of deelscooters te staan?

Ja, we zorgen voor deelvervoer (auto’s, scooters en fietsen). Maar dit doen we in overleg met toekomstige bewoners. Jullie kunnen aangeven wat je graag wilt. Want zoals je weet gaat groen boven parkeerplaatsen. Dus weinig eigen autobezit; auto’s delen is hoe we het doen in STEK.

Is er plek genoeg voor mijn auto?

Er zijn parkeerplekken in STEK, maar heel beperkt. Een parkeerplaats is dus niet gegarandeerd. Omdat duurzaam leven en wonen in STEK voorop staat, moedigen wij ander vervoer of het delen van auto’s aan.

We hebben twee auto’s. Zijn hiervoor genoeg parkeerplekken?

Er zijn parkeerplekken in STEK, maar heel beperkt. Een parkeerplaats is dus niet gegarandeerd, zeker niet voor twee auto’s. Misschien is gebruik van een deelauto een oplossing?

STEK nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van STEK?

Schrijf je hier in!

Op de hoogte blijven
van STEK?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws over STEK!