Nieuwe stekkies in verhuur op 11 maart en 18 maart aanstaande. Zie woningadvertenties op Woonservice Regionaal.

June 2024

Wonen op STEK voelt als een lot uit de loterij

Heel veel stralende gezichten opeen prachtige zomerdag. Voor velen van jullie is STEK de start van een nieuwbegin. Ook voor de nieuwkomers van de 63 woningen die Zayaz en JOOST deze week opleverden. Waar wonen op STEK voor de één een langgekoesterde wens is, is voorde ander STEK min of meer op zijn pad gekomen. Maak kennis met Sandra, Ankie, Michael, Eweline, Wesna, Peggy en Dianne.

 

Op zijn plek in STEK

“Eindelijk een echt nieuw huis voor mezelf, dat heb ik nog nooit gehad in mijn leven”. Na verschillende jaren in het buitenland te hebben doorgebracht is de 69-jarige Michael met STEK helemaal op zijn plek in Den Bosch. Dichtbij zijn kinderen, kleinkinderen en vrienden die ook allemaal in Den Bosch wonen. De nieuwbouwwoning die hij helemaal van begin af aan kan inrichten zoals hij het wilt. Koken op inductie, douchen met gebruik van stroom in plaats van gas, het samenwonen met gelijkgestemden. Allemaal woonwensen die voor hem uitkomen. En ook aan het delen van spullen wil hij graag actief meedoen door de potten, pannen en glazen van zijn voormalige cateringbedrijf gratis ter beschikking te stellen aan de gemeenschap."

Meer buiten en meer samen

Voor Ankie is wonen in STEK een lang gekoesterde wens die uitkomt. “Het hele concept van STEK spreekt mij enorm aan. Samen met je buren iets van je woonomgeving maken, het duurzame karakter, echt alles. Na eerdere pogingen om een stekkie te bemachtigen is het me nu eindelijk gelukt. Ik ben zo blij, het voelt echt als een lot uit de loterij. En dat na een paar jaar met mijn 5-jarige dochtertje in de garage bij mijn ouders te hebben gewoond.” Ook voor Sandra - die aan hetzelfde erf als Ankie gaat wonen – voelt STEK als een mooi lot. Ook zij had al vaker geprobeerd een woning op STEK te krijgen. Deze keer was zij wel de gelukkige. “Het voelt hier echt als thuiskomen. Gelijk een dikke hug van onze nieuwe buren die we al van de erfsessies kennen. En ik geniet nu al van het hebben van een tuin en de ruimte in huis. Wat een verademing met het appartementje waar ik en mijn twee tieners tot nu woonden. Het meer buiten kunnen leven en niet overal alleen voor te hoeven staan, daar verheug ik me erg op.”

Met de kinderen moestuinieren

De zoontjes van Wesna hebben er al helemaal zin in om inde tuin en buurtakker aan de slag te gaan.  “Zo gaaf dat we hier een moestuintje kunnen maken. En dat hier heel veel plek is om buiten te spelen en nieuwe vriendjes te maken.” Voor Wesna zelf betekent STEK een nieuwe start: na 15 jaar samen zijn nu alleen verder met de kinderen. Als Hongaarse is ze het kleiner wonen wel gewend: “Waar ik vandaan kom is een wat kleinere leefoppervlakte wel gewoon. Heb er weinig problemen mee om met minder spullen te moeten doen. Ik kijk er vooral erg naar uit om samen met mijn erfgenoten tussen het groen te gaan leven. Het duurzame karakter van STEK trekt me erg aan. En het contact met mijn buren is nu al prettig. Ik voel me meer dan welkom.”

Sprongen een gat in de lucht

Terwijl de een nog aan het bijkomen is van de spannende opleverdag is, is de ander al druk aan het klussen. Zo ook Eweline en haar  partner die de muren aan het sauzen zijn. “We woonden eerst met heel veel mensen in een huis van het uitzendbureau. We hadden nauwelijks privacy. Toen we dit kregen sprongen we een gat in de lucht. Mijn man is kok en we zouden hier graag met de buren een moestuin maken. We zijn heel blij.”

Genieten van groen, rust én het contact met de buren

Voor Peggy is de overgang nog best wennen, ook al kijkt zeer al lange tijd naar uit. “Al 15 jaar woon ik in een 60-plus appartement in Den Bosch. En daar woon ik prima, hoor. Maar van die flat naar deze plek is toch echt een flinke stap vooruit. Van stadse drukte naar rust in het groen, samen met de andere bewoners waarvan ik er al veel ken. Ik verheug me erg op het samen gevoel. Bijvoorbeeld samen in de tuin werken en kijken welke kruiden er opkomen”. Voor Peggy is STEK nog op een andere manier bijzonder. “Ik ben zelf al 8 jaar bezig met het opzetten van een woonproject. De ideeën en de mensen hebben we, nu alleen de locatie nog. Met dit project ga ik door, ook al ga ik nu wonen op deze mooie nieuwe STEK-plek.”

Stapje voor stapje een nieuw thuis maken

Dianne en haar zoon Noud kijken ook erg uit naar wonen op STEK. “Dit is een fijn klein huis in een fijne buurt. Het is hier lekker rustig en we gaan hier leven met de spullen die we nodig hebben. We wonen nu drie hoog achter, het verschil met onze nieuwe buurt kan haast niet groter. We gaan hier duurzaam leven en volop genieten van het contact met de buren en het buitenkunnen zijn. Ik ga bijvoorbeeld groenten verbouwen en Noud kan hier volop buiten spelen met nieuwe vrienden. En we gaan in de badkamer vaak onze vieze voeten wassen. 

En zo maak iedereen op STEK stapje voor stapje er een nieuw thuis van.